Az EU nyerésben

2016. június 25. - AlEx

A brexithez vezető brit népszavazás egyik legmeglepőbb részadata, hogy a különböző generációk mennyire eltérő arányban támogatták a kilépést, illetve az Európai Unióban maradást. A YouGov közvéleménykutató által a szavazás napján készített exit poll szerint a 24 év alatti fiatalok háromnegyede nem kívánta felmondani az Egyesült Királyság tagságát az EU-ban.

Mivel a választók tábora évről-évre változik, hiszen a tipikusan idősebb korban elhalálozó választók helyére fiatalok lépnek, ez nagyjából azt jelenti, hogy az összességében 52-48-as kilépési győzelem egy az életkor szerint ilyen erősen elbillenő statisztika alapján néhány éven belül meg is fordulna. A kilépéspártiak szerencséje, és mindannyiunk balszerencséje, hogy nem később került sor a népszavazásra.

Az Európai Unió megítélése egyébként a közösség egész területén jobb a fiatalok körében, nem feltétlenül ekkora mértékben és természetesen országonként eltérően. Az Eurobarometer 2015. májusi, minden uniós tagországban elvégzett kutatása szerint arra a kérdésre, hogy a válaszadó inkább bízik, vagy inkább nem bízik az EU-ban a fiatalok a 24 év alatti fiatalok meggyőző többsége választotta azt a lehetőséget, hogy inkább bízik:

(Nem mellesleg, ebben a kutatásban már tavaly is az Egyesült Királyságban volt a legalacsonyabb a bizalom az európai intézmények iránt. A leggyengébb láncszem szakadt el.)

Ha a Magyarországról szóló adatlapot nézzük, akkor egy másik kérdésnél (nagyon pozitív, inkább pozitív, inkább negatív, nagyon negatív az EU imázsa), hasonló módon a fiatalabb korcsoportokban pozitívabb a kép:

Az Európai Unió most nyilván egy újabb válságot fog átélni – sokszor úgy tűnik, tulajdonképpen a válság maga a normál működés. De ha az egyes országok politikai vezetői megnézik, hogy saját választóik várható szavazási szándékai demográfiai okokból milyen irányba változnak, akkor a saját jól felfogott érdekük is az, hogy az EU-t megtartsák és erősítsék. 

facebook.com/nagy.sandor.szeged

3ba3145b7e285e427c3940ea374f1dec.png

A bejegyzés trackback címe:

https://egyuttszeged.blog.hu/api/trackback/id/tr288838446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.