Felminősítésünk margójára: tök elsőből továbbra is tök utolsó

A "píár" dübörög és nem a gazdaság

2016. november 06. - PFred

Előző bejegyzésünkben rávilágítottunk, hogy mennyire lemaradtunk versenyképességben és így jólétben is a környező közép- és kelet-európia országoktól. Azt is tudjuk, hogy ennek leginkább az elmúlt 20 évben elkopott és egyre inkább kontraszelektálódott politikusaink kudarcos kormányzása az oka.

Az azóta megjelent magyar devizaadósság felminősítésének margójára érdemes ezt a felminősítési tényt is helyén kezelni, és Magyarország teljesítményét összehasonlítani a régiós országokkal (nem Svájccal vagy Ausztriával!)

Csak a Moody’s minősítését mutatjuk be a könnyebb áttekinthetőség érdekében. Akinek van kedve, maga is kigyűjtheti a többi hitelminősítő adatát – érdemi különbséget nem fog találni.

Az ábra értelmezéséhez egy kis segítség:

A legjobb érték a „Aaa”, a legrosszabb a „C”. Azért, hogy egyszerű grafikonon jól érzékelhető legyen, ezért a 21 értéket számoztuk, a legjobb 10, a legrosszabb -11, a befektetésre nem ajánlott érték így zéró alatti szám.

Segítségképpen a minősítés egyszerű számokkal történő megfeleltetése:

10 Aaa
9 Aa1
8 Aa2
7 Aa3
6 A1
5 A2
4 A3
3 Baa1
2 Baa2
1 Baa3
-1 Ba1
-2 Ba2
-3 Ba3
-4 B1
-5 B2
-6 B3
-7 Caa1
-8 Caa2
-9 Caa3
-10 Ca
-11 C

 

Látható (szaggatott vonallal hazánk kiemelve), hogy lettünk tök elsőből tök utolsók és így bóvli ország. Látható, hogy elhagyott bennünket Bulgária és Románia is. Az is látható, hogy ez a szégyen 2010 után a Matolcsy-féle unorthodoxiával köszöntött ránk. Nem a világ esküdött össze ellenünk, hanem sikerült két kézzel magunk alatt vágni a fát.

moodys_chart.jpg

Azonban előtte a Medgyessy-Gyurcsány időszaknak sem kell magának büszkére lennie. Sőt - a költségvetési egyensúly kérdésében rendkívül felelőtlenül viselkedtek, populáris, rövid távú  választási eszközzé silányítva az adópolitikát.

A 2011 utáni Matolcsy-féle bóvli korszakot  tovább súlyosbítja, hogy ekkor már a magánnyugdíjpénztár kasszáját einstandolta az Orbán kormány és a magánynyugdíj kassza éves állami kiegészítésével is könnyített a finanszírozási terhén. Azaz a hitelminősítés alakulása igenis tükrözte, tükrözi a a rossz gazdaságpolitika közép-hosszú távú fenntarthatatlanságát.

Az a narratíva pedig, hogy a felminősítéshez a Matolcsy-Varga párosnak 6 év kemény munkája kellett - egyszerűen nem igaz - az egy propaganda minisztériumi tény-hamisítás. Hasonlóan rossz makrokörnyezetből egy hiteles, kiszámítható gazdaságpolitikai fordulattal 1996-ban 1 év alatt sikerült a hitelminősítők és azon keresztül a befektetők bizalmát az országnak elnyernie.

Magyar kormányra feltekinteni akkor tudunk legközelebb, ha munkájával eléri, hogy holtversenyben a csehekkel állunk az élen hitelminősítésben, versenyképességben, jólétben. Addig hagyjuk a PR süketelést - több felelősséget, több szakértelmet a gazdaságpolitikába!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyuttszeged.blog.hu/api/trackback/id/tr5411932661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francois77 2016.11.06. 16:28:27

Jó ez az ábra, mert egyértelműen látszik, kik voltak kormányon akkor, amikor elsőkből utolsók lettünk. Hogy utána mentünk még lejjebb is? Ez is igaz, de ugye a cím szerint a téma az, hogy elsőkből utolsók. 2005-2010