A kezdet vége

2017. február 10. - AlEx

Napirend előtti felszólalás Szeged MJV. Közgyűlésének ülésén, 2017. jan. 10-én.

Tisztelt Közgyűlés!

Azt gondolom, az nehezen vitatható, hogy Szeged város fejlesztése az ország fejlesztését is szolgálja, hiszen az itt megvalósuló beruházás a magyar GDP-t fogja növelni, egy Szegedre települő befektető valószínűleg egész Kelet-Európában keresett magának telephelyet, elvesztése Magyarország vesztesége lenne. Az ország számára rendelkezésre álló EU-s források elköltése, a rendelkezésre álló pénz határidőre történő „lehívása” nemzeti érdek, és az előző uniós ciklusban Szeged jól, a megyei jogú városok között a legjobban teljesített. Így aztán azt tapasztaljuk, hogy fejlesztéspolitikai kérdésekben az elmúlt években a kormányzat együttműködött a várossal, az általunk tapasztalt nehézségek nem különböztek más megyei jogú városok nehézségeitől.

Azt is láttuk, hogy a 2014-ben indult 7 éves ciklus feléhez közeledve, az első évek tétovázása után, tavaly hirtelen rengeteg pályázat jelent meg, bár még így sem jelent meg az összes ígért kiírás. A feladatok és a források összetorlódása sajátos helyzetet teremtett: ősszel elmaradtak olyan kiírások, amelyekre terveink elkészültek, amelyek esetén a támogatás igényléséről a Közgyűlés már döntött. Majd, az év végén, előlegként kapott meg a város olyan összegű pénzt, aminek a gyors elköltése tűnik kétségesnek, különös tekintettel a pályázatok kapcsán előírt bürokratikus folyamatokra.

Ebben a kontextusban számomra nem meglepő, hogy a miniszterelnök a Modern Városok Programban a város fejlesztésére vonatkozó megállapodást kötött a polgármesterrel. De azt is látni kell, hogy a Modern Városok Program valahol ott tart, ahol két éve az uniós pénzek költése tartott. A „nagy kontextus” már megvan, de még csak néhány hónapja létezik egyáltalán az az intézményrendszer, ami a projektekről dönteni tud, és még csak néhány milliárd forint került valójában elköltésre. A város várja azt a kormánydöntést, ami a város és a kormány közötti megállapodás kapcsán kijelöli az egyes területek minisztériumi felelőseit, az együttműködés kereteit. Várjuk azokat a döntéseket, amik a kormányzati körben végrehajtandó projektek átvételét jelentik, hiszen korábban így kerülhetett sor a Gyálai Holt-Tisza rehabilitációjának elindítására is, a város által elkészített tervek alapján, és így kerülhet majd sor a Déli Tisza-híd megvalósítására is, ha a NIF Zrt. a város által készített megvalósíthatósági tanulmányra alapozva elindítja majd a tervezést. És látjuk azt is, hogy vannak olyan, a kormányzat részéről megfogalmazott elképzelések, amiken még biztos dolgozni kell, akár a minisztériumokkal közös munkacsoport megalakításával.

Mivel Szeged igyekezett mindig több tervvel rendelkezni, mint amennyire éppen pénzünk volt, ha a források előálltak, akkor meg fogjuk tudni kezdeni a részletes tervezését az egyes projekteknek. Az uniós források felhasználásának tapasztalataiból kiindulva azonban a két héttel ezelőtti megállapodás még nem a vég kezdete volt, csupán a kezdet vége.

facebook.com/nagy.sandor.szeged

3ba3145b7e285e427c3940ea374f1dec.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyuttszeged.blog.hu/api/trackback/id/tr1612244282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.