Sürgős tájékoztatás a magyar kormány részére

atomreaktorok, kerékpárfészerek és frissítő kávék ügyében

2017. február 25. - AlEx

Parkinson ironikus hangvételű könyvében, a Parkinson törvényében  úgy fogalmaz, hogy egy pénzügyi döntést hozó bizottság vitáját a  témáról a Jelentéktelenség Törvénye határozza meg, ami szerint "a napirend bármelyik pontjának szentelt idő fordított arányban áll a szóban forgó összeggel." Ennek megfelelően a Parkinson által leírt bizottság az atomerőmű kérdésében néhány perc alatt dönt, a kerékpárfészer ügyében hosszú vitát folytat, míg a bizottsági üléseken felszolgálandó kávé ügyében elnapolja a döntést, mert további adatokat kívánnak bekérni.

A szabályszerűséget a tagoknak a költségekhez, a beruházáshoz való viszonya határozza meg, hiszen számukra az atomreaktor felfoghatatlan összegbe kerül (és felfoghatatlanul bonyolult), a kerékpárfészert nagyon jól el tudja képzelni, kávét pedig valószínűleg maga is csinált már.

Mivel a magyar kormány is egyfajta bizottság, döntéseikre is érvényes Parkinson törvénye a jelentéktelenségről. Ezért a kormányt ezúton az alábbi ábrával szeretnénk felvilágosítani arról, hogy a Paks 2 beruházás mit jelent, a számukra is felfogható léptékben:

paks2_infografika.png

A Paks 2 beruházás jelenleg ismert költsége kb. 3750 milliárd Ft.

A képen látható szegedi fedett kerékpártároló építmény kb. 13 millió Ft-ba került. (Megjegyezzük, hogy az Átlátszó kalkulációja hibás a kérdésben, így sajnálatosan félrevezeti az érdeklődő minisztereket. Reméljük, nem ez vezetett a korábbi hibás Paks 2 döntésekhez.)

Az egyszerűség kedvéért egy kávét 375 forinttal vettünk figyelembe.

A fentiek alapján még nem késő a Paks 2-es beruházást lemondani, és az egész pénzt valami hasznosabbra fordítani. (Lehet benne biciklitároló és kávé is, de sok más dolog is.)

facebook.com/nagy.sandor.szeged

3ba3145b7e285e427c3940ea374f1dec.png

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyuttszeged.blog.hu/api/trackback/id/tr8112292209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aranyi Gábor 2017.02.26. 14:00:20

Te annyira hülye vagy, hogy szerintem normálisabb embereket égettek annak idején a Boszorkány-szigeten. Egy vízpróbát azért megérdemelnél...

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2017.02.26. 15:29:53

"(Lehet benne biciklitároló és kávé is, de sok más dolog is.)"

Akkor már inkább biciklitároló, hátha a bringákon lévő dinamóval az Együtt Szeged majd megtermeli az ország energiaszükségletének 40-50%-át.

midnight coder 2017.02.26. 15:44:39

@Meister: Ezt a fajta energiatermelést én is támogatnám, bár én inkább a mókuskereket javaslom.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2017.02.26. 16:52:58

Juj! Ez a poszt akkora hülyeség, h az fájt. :-((

Ivan Ketler 2017.02.26. 17:09:44

Ez mi ez? Botkát akarja lejáratni, mondván hogy minden szegedi ostoba?

élhetetlen 2017.02.26. 17:57:16

Nem hülyeség a poszt. Máshova írtam a kommentet, bevágom ide is. Tupírozva, a kávé ügyet még átlátják, de a halgazdálkodás már magas. Az atomerőmű meg nem is kérdés. Ha azt mondja egy fontos ember, hogy kell, akkor kell. Én csak arra gondoltam, hogy mi lenne, ha… Ha nem titkosítanák az anyagokat, hanem tényleg független szakértők készítenének egy tanulmányt. Mai áron ennyibe kerül Pask2. Mai energia áron megtérül x év alatt. Mire megépül, statisztikailag várhatóan mennyibe kerül. Mai energia áron mikor térül meg. Ha várhatóan annyiba kerül, akkor egy kalkuláció, feltételezve, hogy csökken az energia ára, akkor mikor térül meg, feltételezve, hogy drágul (X %), akkor mikor térül meg. Emellé jöhetne, hogy, ha napi áron, vagy drágulva, vagy olcsóbban, a befektetési költségből hány évig tudnánk vásárolni. Megéri-e termelni, vagy megéri-e vásárolni (azt most felejtsük el, hogy bekerítjük magunkat úgy, hogy vásárolni sem tudunk, mert az a rémálom). Egy ilyen tanulmányt azért egy csomó ember képes lenne értelmezni. Csak ehhez valami korrekt kormányzati hozzáállás kellene. Most nagyon egyszerű leszek. Hogy higgyek azoknak a kormány közeli szakértőknek, akik egy teljesen átlátható kérdésben is képesek voltak arra, hogy betiltják a balatoni halászatot, a horgászoknak megtiltják a hal eladását, aztán Orbán meglepődik, hogy a Balaton partján nincs balatoni hal, és a pénzügyminisztert rendeli raportra, hogy intézkedjen. Ő meg másnap jelenti, hogy megoldotta a problémát. Hogyan is? Na, ha ez így megy atom ügyben is, akkor azért gond van.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.02.26. 19:25:02

@élhetetlen: Csakhogy, ahogy az olimpia ügyében is láttuk, az embereket baromira nem érdeklik a tanulmányok, szakmai érvek, hanem a demagógia megy. Ezen az alapon nem lehet dönteni, és nem véletlen az, hogy sok dolog titkos.

Az atomenergia kérdése olyan, hogy az ember hall 2 dologról: Hosszú felezési időről, és a rövid felezési idejű anyagok jelentette egészségügy kockázatokról. Nem jut el odáig, hogy a kettő nem együtt jár, és sok baleset után nem volt igazi katasztrófa. Egy sima kémiai szennyezés esetében pedig a mérgező anyag sok esetben stabil és sokáig marad életveszélyes. Pedig az "csak" a megújuló, "zöld" energia kapcsán szükséges háttér infrastruktúra fenntartásához szükséges ipar eredménye.

Az atomenergia még biztonságosabbá tételére két módszer terjedt el. Az egyik arról szól, hogy még több védelemmel még nagyobb erőmű épül és az majd jó lesz. A másik viszont arról szól, hogy építsünk olyan kicsi, konténer méretű erőművet amiből igazán nagy baj nem nagyon lehet. Nem lefutott dolog melyik a jobb, tulajdonképpen sok szempontból ízlés kérdése ki melyik irány mellett érvel. Az utóbbi kapcsán viszont szerintem nem csak erőmű, hanem a teljes infrastruktúra kapcsán is vannak előnyök.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.26. 19:44:48

"Mivel a magyar kormány is egyfajta bizottság"

Óriási tévedés. Egy maffia, egyszemélyi vezetéssel.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.26. 19:46:08

@Válasszunk: "sok baleset után nem volt igazi katasztrófa"

Viszont egy csernobil a magyarság végét jelentené. Nem engedhetjük!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.26. 19:47:42

@Meister: "Akkor már inkább biciklitároló, hátha a bringákon lévő dinamóval az Együtt Szeged majd megtermeli az ország energiaszükségletének 40-50%-át."

Vagy szélkerék.

lombozódó 2017.02.26. 19:59:19

@Válasszunk: Nem is beszélve, hogy atomenergia esetében az urán erőművekről van szó.
De vannak mások is feljövőben a kínálatban:
- Tórium / pld India /
- Fúziós / kísérlet alatt /
/ A fúziós reaktor olyan energiatermelő eszköz, amely az egyes atommagok egyesülésekor létrejövő energiatöbbletet hasznosítja. A Nap és a csillagok ............... /
:-))))))))))))))

ostvan1 2017.02.26. 20:44:05

@lombozódó: Igen lehetnek új megoldások. Újkorában az urán alapú erőművekről sem gondoltuk, hogy elromolhatnak. Szóval a thórium alapú, vagy a fúziós erőművek tekintetében még nem jutottunk el a katasztrófákig. Sajnos, csak azokból tanulunk.

kissiú 2017.02.26. 22:21:56

@Válasszunk: Egy fontos tényezőről elegánsan hallgatsz. Nem csak az atomenergiáról szól Paks2. Hanem hogy miért most, és miért a Nagy Oroszország fogja nekünk kovácsolni, a vele járó friggyel együtt?

Balt 2017.02.27. 17:01:03

No, ha már szóba került:
Milliókat keresett a paksi bővítés farvizén Szigetvári Viktor cége 2008–2009-ben. A Bajnai Gordon-féle Együtt–PM jelenlegi társelnöke – a Szonda Ipsos két vezetőjével együtt – 2007-ben hozta létre a Szigetvári és Társai Kommunikációs Kft.-t, amely 2008 augusztusában bruttó 2,7 milliós, majd 2009 márciusában bruttó 2,8 milliós – összesen bruttó 5,5 millió forintos – megbízást kapott a Magyar Villamos Művektől. A szerződéseket Szigetvári Viktor, illetőleg a villamos művek akkori vezérigazgatója, Mártha Imre írta alá. Feladatuk mindkét esetben az volt, hogy egy egyszeri, reprezentatív telefonos közvélemény-kutatást készítsenek 1200 ember megkérdezésével arról, mi a véleményük a paksi atomerőmű tervezett új blokkjának építéséről, a paksi üzemidő meghosszabbításáról, illetőleg általánosságban a hazai villamosenergia-szolgáltatásról. Emellett kutatási stratégiai javaslatot kellett készíteniük az esetleges paksi fejlesztés „kommunikációs stratégiájának támogatásához és hatékonyságának méréséhez”.

k-monitor.hu/adatbazis/cimkek/szigetvari-viktor