Ferenc! Te is voltál Tiborcz!

2017. március 20. - PFred

Véletlenül sem szeretnénk most a sajtóban megjelenő vitába belemerülni kibicként – de azért tisztázzunk pár tényszerű elemet és gondolatot.

Még a vagyonosodás taglalása előtt érdemes egy igen erős szimbolikus kitekintést tenni.

Talán jogosan elvárható lenne a rendszerváltás után 27 évvel Magyarországon, hogy a kormányzásra készülő erők vezetői között ne legyenek volt MSZMP tagok, KISZ titkárok. Az ország többsége nem akarja azt, ami az elmúlt hét évben történt, de a jó irányba változást sem egy volt KISZ titkár iránymutatása alapján kívánja megtenni. A politikában fontos szerepük van a szimbólumoknak. Ezek adnak iránymutatást, erős keretet egy jó politikának. Mi sem valljuk azt, hogy minden volt MSZMP tag vagy KISZ titkár rossz ember vagy éppen bűnöző lenne. Lehet jó, tisztességes szakember is. Sőt, lehet, hogy többségük rendes ember. DE! Ha szeretnénk elszakadni az 1990 előtti kommunista egypártrendszer politikájától, akkor most már végképp nem tehetjük meg azt, hogy folyamatosan a múlt csapdájában vergődjünk, miszerint a mi volt kommunistáink jó hazafiak, az ő kommunistáik pedig ördögök. Egyszerűen szimbolikusan is szakítani kell az 1990 előtti világ politikai berendezkedésével!

Ez az ország valóban olyan szegény, szűkölködik talpraesett és tisztességes emberekben, hogy ne tudjon a rendszerváltás után 28 évvel egy olyan országgyűlést megalakítani, melyben nem lesz volt MSZMP tag vagy KISZ titkár? Könyörgöm! Nyolc millió felnőtt polgárból csak 199 embert kellene így kiválasztani. A 46 éven felüliek több mint kétharmada nem volt sem MSZMP tag sem KISZ titkár, míg a 46 éven aluliaknál ez az arány gyakorlatilag 100%. Persze jobb esetben az a 8 millió tovább szűkülne, értelem és tisztesség mentén – de most csak a szimbólumokról beszéltünk.

Csak tényszerűen: Gyurcsány Ferenc a KISZ pécsi bizottságának titkára és a KISZ utódszervezetének, a DEMISZ-nek az alelnöke volt.

 A vagyonosodásról:

Ha Tiborcz István húsz év múlva azt fogja mondani, hogy ő bizony sok százmillió forintot adózott, és cégei igenis transzparens jövedelemmel rendelkeznek – az akkori igazságérzetünk hogyan fog reagálni? Akik még emlékezni fognak, azokban fel fog sejleni az induló vagyonnal kapcsolatban az após arca?

Két szintén tényszerű eset:

A KISZ vagyon része volt az Ezermester Úttörő és Ifjúsági Kereskedelmi Vállalat. Ennek a végelszámolását Gyurcsány Ferenc cége végezte az 1990-es évek elején több tízmillió forintért – ami akkor azért sokszorosát érte a mai forintnak. A Gyurcsány vagyon ékkövének számító Motim (Magyaróvári Timföldgyár és Műkorund Kft.) privatizációjához 370 millió Ft hitelt az a Magyar Hitel Bank folyósított, ahol az igazgatóság elnöke Apró Piroska – Gyurcsány Ferenc anyósa volt akkoriban.

A mai világban tiszteletre méltó azt mondani, hogy milyen sokat adóztam. De, ha az eredeti tőkefelhalmozás szocialista, volt KISZ vezetők körüli történetét nézzük, akkor inkább az mondható, hogy többen jól sáfárkodtak a kapcsolati tőkéjüknek köszönhető eredeti vagyonnal, és az a mai napig jó megélhetést biztosít. Azt nem tudhatjuk, hogy ez a tőkefelhalmozás jogszerűtlen volt-e akkor, de az biztosan kijelenthető, hogy nem volt etikus, főleg nem egy későbbi politikus esetében. Így a mai politikában – a vagyon eredetét is ismerve - nem vernénk a mellünket a sokat adózás tényével. Ez is szimbolikus gesztus.

Nyilván az MSZP sem fogja ezt az eredeti tőkefelhalmozást felhánytorgatni, mert ezer szállal köthető a volt MSZMP és KISZ, később MSZP káderekhez a privatizáció ezen időszaka. Ezt nem is hallottuk a vitában tőlük.

Kiegészítő gondolat - a politikus tapasztalata

Az valóban elgondolkodtató, hogy bizonyos munkakörökben milyen élet és munkatapasztalat lehet előny. Vannak olyan fejlett demokráciák ahol bírói pályán előny, sőt követelmény, hogy egy jogász előtte volt-e ügyész és ügyvéd is. Azaz több oldalról, több élethelyzetből is megtapasztalta-e a világot előtte.

A problémákra való nyitottság, a gazdaság és társadalom valós működésének mélyebb ismerete, a levonható következtetések biztos, hogy gazdagabbak egy olyan személy esetében, aki több irányból, több területen szerzett tapasztalatot. És ez igaz a politikára, a politikusra is. A csőlátás és gondolkodás, beragadt viszonyulás könnyebben alakul ki azok esetében, akik kevés területen szereztek tapasztalatot.

Persze a mai világban bőven elegendő lenne már az is, ha a politikusok többsége értelmes és tisztességes lenne - és szakítana az 1990 előtti berendezkedéssel.  :)

A bejegyzés trackback címe:

https://egyuttszeged.blog.hu/api/trackback/id/tr1412356109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.