Újra kell nyitni az egyetemek kapuit

2017. április 28. - AlEx

Napirend előtti felszólalás Szeged MJV. Közgyűlésén 2017. április 28-án.

Tisztelt Közgyűlés!

Szeged fejlődésének meghatározó eleme az, hogy felsőoktatással rendelkező tudásváros, ez ma is része a helyi gazdaságnak, a szegediek boldogulásának, és ez az egyre inkább a tudásra épülő munkaerőpiaccal egyre inkább így lesz. Ezért a város jövője szempontjából is elkeserítő, ahogy a kormány korlátozza mind a felsőoktatásba eljutó fiatalok számát, mind az intézmények normális működéséhez szükséges autonómiát.

A jól működő felsőoktatáshoz ambíciózus diákok és innovatív oktatók és kutatók is kellenek, akik munkájukat autonóm intézményekben tudják végezni. A kormányzat támadásai a felsőoktatás önállósága ellen, kezdve az egyetemekre kényszerített kancellári rendszerrel, folytatva akár a CEU megszüntetésének szándékával, vagy Lázár Jánosnak a Szegedi Egyetemet fenyegető kijelentésével mind rombolják a magyar felsőoktatás működését.

ujranyitjuk_kreativ.png

Miközben az Eurostat adatai szerint Magyarország sereghajtó a felsőfokú végzettségűek arányát tekintve, a kormányzat a gimnáziumi felvételik rendszerével tovább kívánja szűkíteni a felsőoktatás felé tartók számát, és ez adódik hozzá a tandíjassá tett képzések elképesztően igazságtalan rendszeréhez. Ma Magyarországon nem csak egy szegényebb család gyereke nem álmodhat arról, hogy diplomát szerez, de lassan a középosztálynak is gondot okoz kifizetni a költségeket.

Az Együtt szerint ezen változtatni kell, és tandíjmentessé kell tenni az első diploma megszerzését, a felsőoktatásban is jó minőségű nyelvi képzést kell biztosítani, és el kell engedni azoknak a Diákhitel2 tartozását, akikre az elmúlt években az Orbán-kormány ráterhelte a felsőoktatás költségeit. És persze rendbe kell tenni az Egyetemeket abból a szempontból is, hogy megszüntetjük a korrumpálódott Hallgatói Önkormányzatokat.

 

Magyarország akkor fogja utólérni a fejlett európai országokat, ha minél több diák tanulhat tovább önállóságára büszke egyetemein, és ez Szeged városának is eleme érdeke.

facebook.com/nagy.sandor.szeged

3ba3145b7e285e427c3940ea374f1dec.png

A bejegyzés trackback címe:

https://egyuttszeged.blog.hu/api/trackback/id/tr4812460107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.