Miért nem vonul önkéntes száműzetésbe az Antarktiszra?

2017. július 14. - PFred

Nem oly régen az egészségügyért, a magyar állampolgárok egészségi állapotáért is első számú felelősséget hordozó miniszter kijelentette, hogy „a médiának az eszköze a hamis híreknek a gyártása, …. a gyógyításban a gyógyszernél, meg a gyógymódnál, meg a finanszírozásnál, mindennél fontosabb a bizalom.

Ha vennénk a fáradtságot, és összegyűjtenénk az elmúlt 7 év egészségüggyel kapcsolatos hazai tényszerű híreit, adatait, már attól infarktus közeli állapotba kerülnénk. A kiürülő háziorvosi és gyermekorvosi praxisok, az orvosok, ápolók elvándorlása nem légből kapott statisztika, és azt mutatja, hogy a rendszerben nincs bizalma az egészségügyi szakdolgozóknak.

Az ember(telen) miniszter bő egy héttel ezelőtti mélyen cinikus megjegyzése óta két újabb sokkszerű tény került napvilágra:

Országos Kardiológiai Intézet az ország egyetlen kórháza, ahol szívtranszplantációt végeznek gyerekeken, két, a műtétekhez nagyon is szükséges képalkotó berendezés hiányzik a kórház eszköztárából. Nincs se CT-jük, se MR-jük

Kórházi fertőzés miatt halt meg pár napos kisbabájuk a budapesti Honvéd Kórházban”. Ez utóbbi arra utal, hogy MRSA fertőzés lehetett a koraszülött osztályon!

A kórházi fertőzések magyarországi kritikus állapotára vonatkozóan régóta, több szakember is felhívta a figyelmet – mely alapvetően a higiéniás alapanyagok, eszközök hiányára vezethető vissza. A hiányos higiéniás állapot pedig a rossz finanszírozáshoz, a rossz működtetési környezethez kapcsolható: „Minden harmadik kórházi fertőzést elkerülhetnénk megfelelő kézhigiénével. Az ehhez szükséges alkoholos kézfertőtlenítő egységnyi költségének 10-20-szorosát pedig megspórolhatnánk az antibiotikum kasszánA budapesti kórházak több mint fele alapszintet ért el a kézhigiéné biztosításában egy, az egészségügyi világszervezet (WHO) által kidolgozott önértékelési rendszer szerint (kettő közülük éppen csak átcsúszott az alsó határon), míg az EU átlag 16 százalék. Közepes besorolású a budapesti fekvőbeteg ellátók 48 százaléka szemben a 60 százalékos uniós átlaggal, s egyetlen kórházban sem biztosítják a kézhigiénét haladó szinten Budapesten, míg az EU-átlag 27 százalék.”(napi.hu, 2016.03.01.)

oki.jpg

A bizalmat az a finanszírozás és működtetési rendszer is segítené, ahol a gyógyításhoz és megfelelő higiéniás környezethez az eszközök, alapanyagok, gyógyszerek beszerzése nem okozna gondot minden hónap második felében.

A bizalmat elősegítené az egészségügyben az orvosok nővérek versenyképes megfizetése, és ezzel párhuzamosan a nehezen átlátható magánpraxis és közösségi feladatellátás megfelelő szabályozása.

A bizalmat egy újragondolt egészségbiztosítási rendszer is erősítené.

A bizalmat az egészségügyben a transzparens intézményenkénti és osztályonkénti nyilvános gyógyítási statisztika is segítené.

A bizalmat az is erősítené, ha a gyógyszerkassza tudná finanszírozni a legmodernebb (és így a gyógyulást legjobban segítő) készítményeket.

A bizalmat az is erősítené, ha érdemben tudnának csökkenni a várólisták.

A bizalmat elsősorban az is erősítené, ha az egészségügy irányítását olyan emberek kezébe adnák, akik nem pártkatonák, hanem szakemberek.

A bizalmat az is erősítené, ha az egészségügyért felelős miniszternek az egészségügyhöz több szakmai köze és tapasztalata lenne, minthogy „fel tudja adni az utolsó kenetet”.

Az ország lakosságának az egészségügyi, életszínvonalbeli állapotát viszonylag jól tükrözi, hogy a különböző korosztályok még hány évig élnek, élhetnek átlagosan, és ezen adatok időben és országonként is összehasonlíthatóak. Ezt az EU statisztikai rendszerben mérik, a http://ec.europa.eu/health oldalon elérhető a teljes adatbázis.

Az ország polgárainak egészségügyi állapotáért 7 éve a Fidesz, azon belül már 5 éve Balog Zoltán miniszter a felelős. De a Fidesz felelős a korábbi egészségügyi rendszer-átalakítás populista és felelőtlen megakasztásáért is.

A statisztikák nem hazudnak.

A legfrissebb adatok alapján egy most egy ötven éves magyar állampolgárnál rosszabb élet(minőségi) kilátással csak egy grúz, bolgár, szerb, macedón és ukrán most 50 éves állampolgár rendelkezik. A románok, azeriek, albánok már jobb életkilátásokkal bírnak ebben a korosztályban! Az kormányunk által lesajnált nyugatiak (németek, dánok, skandinávok) közel 8 évvel remélhetnek többet és jobb életet ebben a korban!

life_expect_50_2015_eu.jpg

Ha az adott évben született gyermekek várható életkorát, életminőségét szeretnénk összehasonlítani különböző országokban, ott sem áll hazánk fényesen, sőt az utóbbi években itt romlott is a helyzet!

life_expect_1_2002_2015.jpg

A sajátos magyar illiberális út és például az észtek transzparens és liberális állama között az emberi életminőségben elég nagy olló kezd nyílni – az észtek javára.

A bizalmat például az is nagyban erősítené, ha a miniszter és a szakmaiságot a pártérdekek mögé söprő pártkatonái lemondanának, és önkéntes száműzetésbe vonulnának – minél messzebb bármilyen felelősséggel járó pozíciótól.

Aki a fenti tényeket látja, végiggondolja: ennek az országnak nincs újabb négy éve arra, hogy majd valami demokratikus, európai irányultságú ellenzék kiforrja magát. Jövőre kormány és rendszerváltás kell hiteles szakemberekkel!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyuttszeged.blog.hu/api/trackback/id/tr5012557951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.