A közoktatásnak vissza kell adni a szabadságát

2017. szeptember 22. - AlEx

Napirend előtti felszólalás Szeged MJV. Közgyűlésén 2017. szeptember 22-én.

Tisztelt Közgyűlés!

Az Együtt frakciója szerint Szeged városnak iskolavárosként mindig is kiemelten fontos volt az oktatási intézményrendszere, ezért is költünk több milliárd forintot óvodák és iskolák korszerűsítésére, és üdvözöljük a tényt, hogy a szegedi tankerület az elmúlt hetekben több oktatási intézményünkben is felújítási munkákat jelentett be.

nagy-sandor.jpeg

De az iskola nem csak tégla és malter, meg nyílászáró csere, hanem élő közösség, amelynek véleménye van a saját sorsáról, és része a nagyobb helyi közösségnek, amelynek következő generációit neveli. Azt látjuk, hogy a fideszes kormányzat továbbra sem tartja tiszteletben ezeket a helyi közösségeket. Bár a KLIK-et átszervezték, az iskolaigazgatói kinevezésekkel ismét sikerült bebizonyítani, hogy Szegeden és Csongrád megye más városaiban is tudatosan figyelmen kívül hagyja az oktatásirányítás a tanárok és a szülők véleményét.

Azt is tapasztaljuk, hogy bár kaptak vissza hatáskört az intézményvezetők, az továbbra is igen messze áll attól a mozgástértől, amivel iskolaigazgatóként 10 évvel ezelőtt rendelkeztek. Azt is látjuk, hogy a tanárok továbbra is egyetlen tankönyvből taníthatnak, és nincs lehetőségük, hogy a helyi igényekhez alkalmazkodva a korábban kidolgozott számos kiadvány közül válasszanak.

Ami ennél is nagyobb probléma, hogy a gyerekek egyre túlterheltebbek, és egyre kevesebbet tudnak, ezt mutatják a nemzetközi felmérések és a napi tapasztalatunk is.

Az Együtt frakció véleménye szerint a helyi önkormányzatoknak, közösségeknek vissza kellene kapni az iskoláikat, az iskolaigazgatóknak az intézmény vezetéséhez szükséges hatásköreiket, és ami a legfontosabb, a tanároknak a minőségi oktatáshoz szükséges szabadságukat. A gyerekeinknek nem arra van szüksége, hogy az oktatási kormányzat tölcsérrel töltsön a fejükbe minél több lexikális tudást, hanem magas színvonalú nyelvi képzésre, és arra, hogy olyan kompetenciákat sajátítsanak el, amivel képesek lesznek a folyton változó világban újabb és újabb ismereteket szerezni.

facebook.com/nagy.sandor.szeged

3ba3145b7e285e427c3940ea374f1dec.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyuttszeged.blog.hu/api/trackback/id/tr6012884896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.