Rétvári Bence ostoba, vagy cinikus?

2017. szeptember 29. - PFred

Egyik sem lendíti előre az egyre mélyebbre süllyedő hazai oktatás helyzetét.

A létező, valós problémát jelentő tanárhiány kapcsán bírta azt mondani a magát ritka okosnak képzelő Rétvári Bence Emmi államtitkár, hogy „az iskolaigazgatóknak a lehetősége, hatásköre, hogy (..) ezekre az egyedi helyzetekre egyedi megoldást találjanak”.

Mintha nem központosították volna az iskolák szakmai és gazdasági működtetését, lásd KLIK. Mintha agyament módon nem ők torzítanák és merevítenék az egyre kommunistább stílusú tantervet, állami tankönyvrendszert. Mintha 7 éve semmi felelősségük (Fidesz-Kdnp) nem lenne abban, hogy reálértékben mit vettek ki az oktatásból, s annak színvonala hogyan süllyed.

A 2014-es adatokból már jól látható, hogy GDP arányosan az EU-ban hátulról a harmadikak vagyunk az oktatásra fordított költségvetési pénzekkel. Azóta sem javult a helyzet.

public_edu_hun_hatul.png

Forrás: Eurostat

A pénztelenséget tetézi, hogy mit finanszíroznak még a relatív kevés pénzből: a színvonaltalan tankönyveiket, a túlduzzasztott és működésképtelen KLIK-et, a kétszeres egyházi normatívát, a hittanórákat.

A „top-menedzser, az igazgatók doyenje” rétváribence szerint megfelelő költségvetés és szakmai autonómia, megfelelő szakmai program nélkül is lehet jól igazgatni, elkötelezett, megfelelő kompetenciákkal bíró humán erőforrást bevonni.

A levágott kezű és lábú iskolaigazgatóktól elvárt, hogy a csatát megnyerjék.

gyalog_galopp_fekete_lovag.jpg

 

Az elérhető életrajzok alapján a rétváribencék az állami csinovnyikképző elvégzése után azonnal a pártpolitika sűrűjében edződtek, és kaptak az élethez, a közigazgatáshoz, a vezetéshez „mérhetetlen széleskörű”tapasztalatot, kitekintést, vezetési kultúrát.

Bence! Ti már csak a valóságtól elrugaszkodott módon, csőből látjátok a világot, kdnp-s káderként klerikális ködöt is fújva ebbe a csőbe.

Ha elhiszitek amit mondotok, akkor ritka nagy ostobák és országfékek vagytok. Ha nem, akkor pedig mérhetetlenül cinikusak. De ez a végeredményen nem változtat: mérhetetlenül kártékonyak vagytok az ország jövője szempontjából.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyuttszeged.blog.hu/api/trackback/id/tr6412910238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.