Hát akkor találkoztam és beszélgettem…

2018. február 05. - Arth_ur

Azt üzente nekem a szórólapján Bartók Csaba, a Csongrád megyei 1-es választókerület nemrég bejelentett Fideszes képviselőjelöltje, hogy találkozzunk és beszélgessünk kis falum egyik boltja előtt. Úgy igazítottam hát a macskatartás bemeneti és kimeneti követelményeinek aktuális beszerzését (magyarul: kellett venni macskakonzervet és macskaalmot), hogy a boltból kijövet – nem titkolván ellenzéki pozíciómat – megkérdezhessem a jelöltet.

El is beszélgettünk egy 6-8 fős csoportosulásban, akik közül hárman voltak szervezők. Mint cseppben a tenger: volt sorosozás, volt elmúlt-elmúlt nyolcévezés, volt „de éjjel nem süt a nap”, elvtársazásos összemosás, legfőképp pedig „álljunk a győztesek mellé” típusú kecsegtetés-zsarolás, miszerint jobban járunk, ha rá szavazunk, mert akkor majd több jut a falunak. És persze volt egy csomó elhatárolódás, hogy rajta ne kérjek számon semmit, hisz ő eddig nem volt képviselő. Ebben igaza is van. Én inkább azt kérem számon rajta, hogy egy magát korrupcióval szénné égető, arroganciával és pökhendiséggel a nemzetet elszigetelő, és a harácsolással az ország fejlődési esélyeit elherdáló politikai klánhoz miért csatlakozott?!?

Paks-2-ről vitázva érdekes „időutazásban” volt részem – ez persze hozzászóló támogatóinak is volt köszönhető – úgy ugráltunk a múlt, jelen és jövő között, hogy a legjobb sci-fi írók is csak kapkodták volna a fejüket. Amit mondtak, tömören és leegyszerűsítve: a múlt drága és kis hatékonyságú napelemeivel, napjaink akkumulátoros tárolási technológiájával nem válthatók ki a jövő csúcsfogyasztáskor üzemelő erőműi. (Hát ezzel nem is szállnék vitába… :)  ) Ezért aztán szerintük most kell hitelt felvennünk és baromi drágán, kifutó technológiájú erőművet építeni azért, hogy a három év múlva már üzemelő (Hogy mikor??? Ezt szerencsére nem ő mondta!) Paks-2 termelte energiával ezt a problémát megoldjuk majd(!) a 2030-as években, amikor a most(!) olcsón termelő régi erőművet le kell állítani. Hogy csúcserőműként Paks-2 akkor sem fog működni, hogy az éjjel-nappal termelt energiát valahogy akkor is igazítani kell majd a fogyasztás ingadozásaihoz, az nekik nem volt gond. Mindenesetre a többlet-áramot addig is majd eladjuk jó pénzért a kormány és Bartók Csaba szerint. Hogy az EU-s árampiacon időnként már most is előforduló negatív áramár nekik mennyire jó pénz, és hová akarnak áramot eladni, ha nem az EU-ba (Ukrajnának, Szerbiának?), azt ne tőlem tessék kérdezni! Mint ahogy azt sem, hogy egy ilyen zavaros gazdasági elképzeléssel házaló kormánypártra zacskóragasztásnál komolyabb dolgot miért hajlandó rábízni kb. 2 millió választó? Ha komolyan mondják, azért, ha csak minket etetnek, akkor meg azért vállalhatatlan.

Az Orbán-oligarchák gazdagodását sem rajta kértem számon, de azért megpróbálta megmagyarázni, mennyivel jobb, ha magyar zsebbe nyúlják le a közpénzt, mintha azt külföldi cégek zsebébe tennék. Hát nem jobb. Ez nem nemzeti büszkeség kérdése, hanem hogy hagyjuk-e a korrupciót burjánzani, vagy sem. Attól, hogy el sem ismerjük a létezését, még nem fog megszűnni. Attól, hogy Mészáros Lőrinc autópálya-építései közül kiragadunk egyet, hogy az kisebb km-áron épül, mint egy korábbi kiugróan drága a Gyurcsány-kormány idején, az elnyert közbeszerzéseik még nem lesznek piaci árasak. Hogy egy vélelmezett Botka-közeli cég soha el nem fogadott ajánlatához képest egy olcsóbban elnyert Mészáros-féle ligetrekonstrukció miért igazolná automatikusan, hogy a főstróman csak és kizárólag költséghatékony, szerény, tisztes profitot adó beruházásokat végezne, azt csak egy Matolcsy-féle „alternatív” közgazdaságtan-hívő próbálhatja megérteni.

Az különösen tetszett, hogy szerinte a kifutó parlamenti ciklus ámokfutásait Szabó Sándoron, a választókerület jelenlegi MSZP-s képviselőjén kellene számon kérnem. Úgy, hogy brutális többsége volt a Fidesznek, úgy, hogy szinte minden ellenzéki javaslatot zsigerből lesöpörtek, úgy, hogy az ellenzéket igyekeztek csakis biodíszletként hasznosítani ócsároláshoz, gyűlölködéshez. Kétlem, hogy komolyan gondolta, hogy én egy ilyen csúsztatási próbálkozást „megeszek”, de azért megpróbálta a lehetetlent is.

Sportolói múltjához méltóan szívósan és kitartással próbálta tartani a tarthatatlant, ezt és a civilizált politikai vitára való hajlandóságát kifejezetten nagyra értékelem. De nem tudott felmutatni semmilyen olyan szaktudást, amivel egy parlament minden látszat ellenére mégis csak kívánatos bölcsességéhez hozzájárulhatna, sőt meg is próbálta indokolni, hogy ez nem is kell, majd a háttéremberek előkészítenek mindent. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, azt ki-ki el tudja dönteni. Nem mondott semmi újdonságot, amit a szokásos kormányzati, ill. Fideszes narratívából már ne ismernénk. Ha elfogadom, hogy a tisztesség és a magyarság oldalán szeretne állni, ahogy mondta, ez akkor sem fog úgy menni, hogy a legutóbbi nyolc év hibáinak elismerése helyett még mindig az első és második Orbán-kormány közötti nyolc év hibáival és korrupciójával próbál takarózni. Ennél jobb, és főleg erkölcsileg vállalhatóbb politikai karriert kívánok Bartók Csabának!

Útmutató szakszervezeteknek

Rohamosan terjed az interneten többféle változatban is egy idézet, mely úgymond a szakszervezetek létjogosultságát hivatott bizonyítani. Az általam jelen írás kezdőképeként megjelenített változat egy bárki által megvásárolható pólón szerepel. Eredetileg angol nyelvű szöveg volt, majd valaki lefordította, és azóta a Facebook egyik népszerű mémje. Sok szakszervezeti vezető, és tisztségviselő oldalán láttam már, és rengetegen lájkolják, pedig jobb lenne ha nem tennék!

szakszervezetpolo.jpg

Alapvető félreértésről van ugyanis szó! Az emberek többsége jól ismeri a történelmet, és nem azt kéri számon a szakszervezeteken, hogy miért törölték el a gyerekmunkát százegynéhány  éve, vagy miért vezettek be nyugdíjrendszert a második világháború után Európában, hanem azt, hogy amit 200 éven keresztül kiharcoltak elődeik, azt most miért hagyják -többek között- a szakszervezetek és azok képviselői, vezetői stb. rohamos gyorsasággal mind elveszni, sőt még elő is segíteni mindazt, hogy egyre rosszabb és rosszabb állapotok uralkodjanak azon a munkavállalói térfélen, amelynek éppenhogy ők lennének a képviselői. Akiket azzal bíztak meg, hogy ezt megakadályozza!
Ez a póló és annak szövegezése a szalmabáb érvelés tipikus esete. Nem a kérdésre, nem a valós problémafelvetésre  válaszol, hanem annak nyomán inkább valami másra, és aztán erre kér(ne) megerősítést.
Ha végiggondolom, és például csak a saját munkahelyemre vetítem ki ezt a szöveget, már akkor sem igaz belőle szinte semmi. A szabad hétvége, a 40 órás munkahét, a munkaegészségügyi ellátórendszer már nem létezik, vagy romokban áll. A nyugdíjrendszer ránk vonatkozó részét törölték. A munkabiztonsági szabályokkal hatalmas gondok vannak. A túlóradíjat átszervezték, melynek következtében nem csak sokkal kevesebb jár érte, mint korábban, hanem tulajdonképpen a kötelezően adottból az adható kategóriába került. A kollektív szerződésünk már egyre kevésbé véd minket, és ha véletlenül mégis vannak még ilyen pontok, azokat is sorra kiirtják belőle.
Marad a gyerekmunka tilalma, mint létező dolog. Bár ha jobban belegondolok, hogy mekkora erőt és energiát fektet a munkaadóm diákmunkások foglalkoztatásába az utóbbi időben…

Tovább

Elektronikus fedélzeti jegy Szegeden

Az elmúlt hetekben két elektronikus jegy tesztről is beszámolt a sajtó: Debrecenben megkezdődik a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer tesztelése, Szegeden pedig a járműveken tesztelik az elektronikus fedélzeti jegy automatákat. A két megoldás nem ugyanazt a problémát próbálja kezelni, és nem ugyanazt a közönséget célozza meg.

A debreceni tesztek egy országosan egységes közlekedési kártyarendszer létrehozását szolgálják, ahol az utas személyi igazolványa vagy diákigazolványa a bérlet vagy a jegy, ehhez kapcsolódik az utazási jogosultság, amit szintén elektronikus úton tudnak ellenőrizni. Lényegét tekintve ez kiválthat és egyszerűbben kezelhetővé tehet minden előre váltott jegyet.

A szegedi fedélzeti elektronikus jegy ennek nem versenytársa, hiszen a járművön vásárolt jegy elérhetőségét kívánja egyszerűsíteni, az érintő bankkártyás fizetés lehetőségét megteremtve. (Természetesen a technológiai lehetőség mind a két esetben adott lehet majd a másik irányba történő fejlesztésre is, de ez egy másik történet.)

Tovább

Rétvári Bence ostoba, vagy cinikus?

Egyik sem lendíti előre az egyre mélyebbre süllyedő hazai oktatás helyzetét.

A létező, valós problémát jelentő tanárhiány kapcsán bírta azt mondani a magát ritka okosnak képzelő Rétvári Bence Emmi államtitkár, hogy „az iskolaigazgatóknak a lehetősége, hatásköre, hogy (..) ezekre az egyedi helyzetekre egyedi megoldást találjanak”.

Mintha nem központosították volna az iskolák szakmai és gazdasági működtetését, lásd KLIK. Mintha agyament módon nem ők torzítanák és merevítenék az egyre kommunistább stílusú tantervet, állami tankönyvrendszert. Mintha 7 éve semmi felelősségük (Fidesz-Kdnp) nem lenne abban, hogy reálértékben mit vettek ki az oktatásból, s annak színvonala hogyan süllyed.

A 2014-es adatokból már jól látható, hogy GDP arányosan az EU-ban hátulról a harmadikak vagyunk az oktatásra fordított költségvetési pénzekkel. Azóta sem javult a helyzet.

public_edu_hun_hatul.png

Forrás: Eurostat

Tovább

A közoktatásnak vissza kell adni a szabadságát

Napirend előtti felszólalás Szeged MJV. Közgyűlésén 2017. szeptember 22-én.

Tisztelt Közgyűlés!

Az Együtt frakciója szerint Szeged városnak iskolavárosként mindig is kiemelten fontos volt az oktatási intézményrendszere, ezért is költünk több milliárd forintot óvodák és iskolák korszerűsítésére, és üdvözöljük a tényt, hogy a szegedi tankerület az elmúlt hetekben több oktatási intézményünkben is felújítási munkákat jelentett be.

nagy-sandor.jpeg

De az iskola nem csak tégla és malter, meg nyílászáró csere, hanem élő közösség, amelynek véleménye van a saját sorsáról, és része a nagyobb helyi közösségnek, amelynek következő generációit neveli. Azt látjuk, hogy a fideszes kormányzat továbbra sem tartja tiszteletben ezeket a helyi közösségeket. Bár a KLIK-et átszervezték, az iskolaigazgatói kinevezésekkel ismét sikerült bebizonyítani, hogy Szegeden és Csongrád megye más városaiban is tudatosan figyelmen kívül hagyja az oktatásirányítás a tanárok és a szülők véleményét.

Tovább

Miért nem vonul önkéntes száműzetésbe az Antarktiszra?

Nem oly régen az egészségügyért, a magyar állampolgárok egészségi állapotáért is első számú felelősséget hordozó miniszter kijelentette, hogy „a médiának az eszköze a hamis híreknek a gyártása, …. a gyógyításban a gyógyszernél, meg a gyógymódnál, meg a finanszírozásnál, mindennél fontosabb a bizalom.

Ha vennénk a fáradtságot, és összegyűjtenénk az elmúlt 7 év egészségüggyel kapcsolatos hazai tényszerű híreit, adatait, már attól infarktus közeli állapotba kerülnénk. A kiürülő háziorvosi és gyermekorvosi praxisok, az orvosok, ápolók elvándorlása nem légből kapott statisztika, és azt mutatja, hogy a rendszerben nincs bizalma az egészségügyi szakdolgozóknak.

Az ember(telen) miniszter bő egy héttel ezelőtti mélyen cinikus megjegyzése óta két újabb sokkszerű tény került napvilágra:

Országos Kardiológiai Intézet az ország egyetlen kórháza, ahol szívtranszplantációt végeznek gyerekeken, két, a műtétekhez nagyon is szükséges képalkotó berendezés hiányzik a kórház eszköztárából. Nincs se CT-jük, se MR-jük

Tovább

Erős? Büszke?

Foci és GDP

Napirend előtti felszólalás Szeged MJV Közgyűlésén, 2017. 06. 23.

Tisztelt Közgyűlés!

Mivel Szegedet is ellepték azok az óriásplakátok, amelyeken a Kormány a mi pénzünkön azt állítja, hogy Magyarország erős és büszke ország, érdemes megnézni, hogy valóban indokolt-e büszkének lenni, hogy nemzetközi közegben is megmérve is erősnek bizonyulunk-e, hogy olyan nemzetek, amelyek az európai összehasonlításban korábban mögöttünk voltak, nem győztek-e le minket?

És most nem a fociról beszélek.

Néhány napja jelent meg az Eurostat kimutatása, hogy hogyan változott a Kelet-európai országok gazdasági teljesítménye az elmúlt években, és nincs okunk a büszkeségre. Az összehasonlítás azt mutatja, hogy közelebb kerültek-e a tágabb régiónk országai az EU átlagos gazdasági teljesítményéhez, és az látszik, hogy többségükben igen, ledolgoztak a régi tagállamokkal szembeni hátrányukból. Magyarország azonban gyakorlatilag 2010. óta stagnál, nem tudott közelebb kerülni a gazdagabb országokhoz. A gazdaság fejlődésében megelőzött minket Szlovákia, Észtország, Litvánia és Lengyelország is.

Az Eurostat azt is nézi, hogy a nemzeti jövedelemből mennyit költenek az emberek magukra, vagyis fogyasztásra, oktatásra, egészségügyre, mert az emberek jólétét ez pontosabban mutatja. Ebben az összehasonlításban már csak két ország van mögöttünk a régió 11 országa közül, tavaly éppen Románia előzött meg.

egyeni_fogyasztas_a_regioban.png

Úgyhogy sok okunk nincs a büszkeségre sem a fociban, sem a gazdaságpolitikában. Pedig azt még nem is említettük, hogy Andorra GDP-je közel háromszorosa a magyarnak és úgy tűnik, egyhamar nem is érjük őket utól.

facebook.com/nagy.sandor.szeged

3ba3145b7e285e427c3940ea374f1dec.png

Volt egyszer egy séta a tudományért

A "Séta a tudományért - March for science" kezdeményezés keretében április 22-én a világban több, mint hatszáz helyen mozdultak meg az emberek a tudomány, a tudományosság védelmében.
Györgyey János kutató biológus, azaz Arth_ur, az Együtt szegedi szervezetének egyik tagja tartotta a nyitó beszédet a Budapesten szervezett sétán (egyuttszeged.blog)

Köszöntök mindenkit!

A tudomány művelőit, a tudomány tanítóit, a tudomány kedvelőit és a tudományok iránt érdeklődőket egyaránt!

Amikor elhatároztuk, hogy csatlakozunk a March for Science kezdeményezéshez, még sehol sem volt a CEU bezáratása elleni tiltakozáshullám, fel sem merült bennünk, hogy a magyar politika aktuális eseményei így összeszaladnak ezzel a Föld napjára időzített, világméretű rendezvény­sorozattal.

Azóta persze többen is kérdezték, hogy ez a mostani sétánk akkor most politikai rendezvény-e?
A válasz egyszerre igen és nem.

gyorgyey_seta_beszed.png

Nem, mert amiről itt most szó van, az nem pártpolitika, nem szolgál pártérdekeket, nem szól politikai csoportosulások hatalmáról, rivalizálásáról. A tudomány pártok felett áll, a tudomány pártoktól független, és annak is kell maradnia. Nincs jobb- és baloldali tudomány, és nincs saját tudományunk sem valamiféle „világtudomány” ellenében. A tudomány, annak minden részével együtt az emberiség közös kincse.
Minden olyan próbálkozás, amivel egyesek megpróbálták kisajátítani maguknak a tudományt, vagy másokat kiszorítani a tudományból, a tudáshoz való hozzáférésből, csak bajt csinált.

Tovább

Újra kell nyitni az egyetemek kapuit

Napirend előtti felszólalás Szeged MJV. Közgyűlésén 2017. április 28-án.

Tisztelt Közgyűlés!

Szeged fejlődésének meghatározó eleme az, hogy felsőoktatással rendelkező tudásváros, ez ma is része a helyi gazdaságnak, a szegediek boldogulásának, és ez az egyre inkább a tudásra épülő munkaerőpiaccal egyre inkább így lesz. Ezért a város jövője szempontjából is elkeserítő, ahogy a kormány korlátozza mind a felsőoktatásba eljutó fiatalok számát, mind az intézmények normális működéséhez szükséges autonómiát.

A jól működő felsőoktatáshoz ambíciózus diákok és innovatív oktatók és kutatók is kellenek, akik munkájukat autonóm intézményekben tudják végezni. A kormányzat támadásai a felsőoktatás önállósága ellen, kezdve az egyetemekre kényszerített kancellári rendszerrel, folytatva akár a CEU megszüntetésének szándékával, vagy Lázár Jánosnak a Szegedi Egyetemet fenyegető kijelentésével mind rombolják a magyar felsőoktatás működését.

ujranyitjuk_kreativ.png

Miközben az Eurostat adatai szerint Magyarország sereghajtó a felsőfokú végzettségűek arányát tekintve, a kormányzat a gimnáziumi felvételik rendszerével tovább kívánja szűkíteni a felsőoktatás felé tartók számát, és ez adódik hozzá a tandíjassá tett képzések elképesztően igazságtalan rendszeréhez. Ma Magyarországon nem csak egy szegényebb család gyereke nem álmodhat arról, hogy diplomát szerez, de lassan a középosztálynak is gondot okoz kifizetni a költségeket.

Az Együtt szerint ezen változtatni kell, és tandíjmentessé kell tenni az első diploma megszerzését, a felsőoktatásban is jó minőségű nyelvi képzést kell biztosítani, és el kell engedni azoknak a Diákhitel2 tartozását, akikre az elmúlt években az Orbán-kormány ráterhelte a felsőoktatás költségeit. És persze rendbe kell tenni az Egyetemeket abból a szempontból is, hogy megszüntetjük a korrumpálódott Hallgatói Önkormányzatokat.

 

Magyarország akkor fogja utólérni a fejlett európai országokat, ha minél több diák tanulhat tovább önállóságára büszke egyetemein, és ez Szeged városának is eleme érdeke.

facebook.com/nagy.sandor.szeged

3ba3145b7e285e427c3940ea374f1dec.png

Orbán végre elérte a fiatalokat

látjuk mi a fancy, trendi és szexi

Orbán Viktor mondta Kötcsén, hogy "el kell érnünk a fiatalokat!" és "elvárom, hogy fancy-k, trendik és szexik legyünk!"

És azóta naponta mindent megtesz annak érdekében, hogy elérje a fiatalokat és megidézze a valóságban is ’56-ot.

Az utóbbi egy évben rohamtempóban pravdásította el a szabad sajtót, nekiugrott a szabad oktatás utolsó hazai bástyájának, orosz mintájú törvénnyel félemlíti meg a civileket. Már a látszatra sem ügyelve szolgáltatja ki az országot Moszkvának. Tényleg sikerült elérnie a fiatalokat ’56 szellemével.

Ezt már nem szükséges túlragozni.

Így tényleg trendi lett ekézni a Fideszt sokféle színes rigmust énekelve a budapesti éjszakában. Trendi és fancy lett az európai lobogót kitűzni a pravdásított közrádióra, trendi lett elégetni az inzultációs kérdőívet a kamerák tüzében.

Viktor! Elérted a fiatalokat, akik szembesültek a hazugsággyáraid termékeivel. Most lázadnak az önkény, a múltba révedés, az emberi ostobaság ellen, amit szimbolikusan is beemeltetek a politikátok vezérfonalába. Lázadnak a lopásra épülő ország ellen. Lázadnak az ellen, hogy ellopjátok a jövőt, megalázzátok a tudást, a tanulást, a tanítást – és lázadnak az ellen, hogy ki akarjátok vezetni az országot az EU-ból.

Elértétek azt, amit az ellenzék eddig nehezen tudott: elértétek és feltüzeltétek az európai értékek iránt elkötelezett fiatalokat. Most lehetett sok idő után megint érezni, hogy igenis, 2018-ban le lehet váltani a kormányt. Megvan az erő, meg lesz a tömeg hozzá. És meg lehet teremteni az ellenzék bölcsességét is ahhoz, hogy ezt a lehetőséget értelmesen ki tudja használni.